Internet stranice Đačkog doma u Požegi

 Nastavljen projekt „Upoznavanje zavičaja”

Nastavljen projekt „Upoznavanje zavičaja”

I ove godine u Đačkom domu u Požegi nastavljen je projekt „Upoznavanje zavičaja“, a aktivnosti su održane prigodom proslave Dana Đačkog doma.

Nakon prošlogodišnjeg upoznavanja sa sakralnim blagom Požege, ove godine je glavna tema bila „Požega u poeziji“. Projekt je osmislila i pokrenula prof. Lana Derkač Šalat uz podršku i uključivanje ravnatelja Josipa Matuhe, a idejama su ga obogatile profesorice Martina Arambašić i Štefanija Drežnjak. U rad na projektu su se uključile sve odgajateljice.
U projektu je sudjelovalo sedam učeničkih domova iz regije, a to su Srednjoškolski đački dom (Osijek), Učenički dom Hrvatskoga radiše (Osijek), Učenički dom Srednje škole Pakrac, Dom učenika Vukovar, Učenički dom Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u RH (Osijek), Učenički dom Ugostiteljske i komercijalne škole „Davor Milas“ (Osijek) i požeški Đački dom.
Svi sudionici prvo su posjetili Požešku kuću koju su razgledali uz divnu dobrodošlicu, zanimljivo stručno vodstvo i aktivno uključivanje u sadržaje koje omogućuje visoki stupanj nove tehnologije. Nakon toga su razgledavali znamenitosti grada, a pokraj kuće Dobriše Cesarića i spomenika Matka Peića učenice Đačkog doma Natea Perinović i Petra Španić pročitale su pjesmu i ulomak iz putopisa spomenutih književnika. Uslijedilo je slobodno vrijeme za učeničko pisanje pjesama koje govore o Požegi, bez obzira bila ona jedina tema ili podloga za neki zapis u kojem se prepoznaje njen ambijent. Pravilo je bilo da nitko ne smije dati glas pjesmi učenika iz vlastitog doma.
Prva nagrada pripala je pjesmi „Požega“ učenice Petre Španić iz Đačkog doma u Požegi, druga nagrada pjesmi „Čežnja“ učenika Rafaela Lubara iz Učeničkog doma Srednje škole Pakrac, a treća nagrada pjesmi također pod nazivom „Požega“ autorica Helene Fajdetić, Sare Bičanić i Rebeke Kojić iz Doma učenika Vukovar.